Ki Kosh Kinga? Ki a költő?

Ki Kinga? Ki költő?kingakosh

KICSODA? MICSODA? – A CSODA

Költőnek lenni külön élet, mint minden művésznek. Jár hozzá egy külön név.

Ez itt a Kinga név és a költőség története, ahogy a Parádsasvári Krónikában megjelent.

Költő az, aki: Versben, prózában, szabadversben adja át gondolatait.

Ennél azonban sokkal több! Költő az, aki a gondolatait nemcsak saját maga számára, hanem másoknak is elérhetően, érthetően, élvezhetően fogalmazza meg! Költő, akit boldogsággal tölt el, ha a belőle megszületett verseket mások is olvassák. A költő fejlődőképes, aki látó és érzőből egészen addig ostorozza magát saját szavaival, még a legnagyobb, legszebb, legcsodálatosabb lény lesz belőle. Ember.

Költő vagyok. Azért, mert ezt választottam. Költő is vagyok, és mellette falunk lakója, anya, gyermek, de alapvetően – mert ez számít igazán – ember vagyok. Ember, aki hiszi, hogy egy kincset kapott életében a költői eszközökkel: a látásmóddal, a magyar nyelv szeretetével, a vers szeretetével, a ritmusérzékkel, az írás művészetével.

A költői életrajzok unalmas adatokból állnak. Született itt, anyja neve, élt és iskoláit végezte, kedves tanára elindította, és aztán ezen szerkesztőségekben dolgozott. Akik ismernek régről, tudják, hogy nem állok be a sorba. Akik most ismernek meg, most láthatják ugyanezt.

Kosh Kinga költő

Született a szomszédos kis faluban, és szüleit Kozma néven ismerték, ismerik. Tini korától, kisebb-nagyobb megszakításokkal kis falunkat tartja otthonának. Helyesírását Édesanyjának és a többi tanárának köszönheti, persze azon kívül sokkal többet is köszönhet, aminek nincsen köze a költőséghez, így most fel nem soroljuk. A versekért nem küzdött, hanem azok kifolynak belőle, majdnem úgy, mint kortársát idézve a könnyű kémiafeladatoknál mondá „hagytam, hogy folyjék a kisujjamból”. Kor és sorstársait kereste, de soha nem annyira, hogy akart volna költőnek látszani költői körökben. Versei itt-ott elhangzanak, ám kis verses füzetkéi csak pár példányban, rendelésre, kézzel készülnek. A téma fontosabb neki mindennél, de ahogy meztelenül sem szoktunk utcára menni, úgy felöltözteti azokat rímbe, sorba, ütembe. Verseit asztalnál, fánál, pataknál, és tónál írja. Igen, a kis falunak a tava is ilyen ihletet hely volt. És Sasvár három patakja is, a rengeteg fát nem említem név szerint.

Mindez akkor kezdődött, amikor rátalált az igazi nevére.

Az első neve Emese volt. Lett volna egy második is, ami az első lett volna, ha minden úgy történt volna, ahogy eltervezték. De a valódi életnek vannak a legérdekesebb, mondhatni regényes fordulatai. Nem az lett a neve, hanem ez.

Az Emese név kötelezte a gyermeket, hogy ehhez felnőjék. Legyen komoly, felelősségteljes, nyugodt, segítő, kedves, szófogadó, legyen anya, gyermek, életet adó, elfogadó.

Azonban az élet feszegette a név határait, és lassan kikívánkozott egy másik. Kinga. A lassan kibontakozó új életterület, az ehhez illő új egyéniség keresett nevet magának. Előbb csak magának, aztán papíron, aztán később egy vers felett. A Kinga név egy határozott, éles látású, karakán, független egyéniség kialakulását segíti.

(Mi minden múlik a néven? Nézzük csak meg nevünk jelentését, a „X név jelentése” keresőszóval a Google-be. Meg fogunk döbbenni, miket határoznak meg szüleink számunkra.)

Egyszer aztán lett, ami addig nem volt, egy beszélgetés közben a névadók visszaemlékeztek arra a születés előtti órára: „Ez lett volna a neved. Kinga. Nem Emese. Az csak a második neved lett volna. De egy furcsa félreértés miatt az utolsó pillanatban megváltoztattuk.” Bumm. Leesett a tantusz. Összeállt a kép.

 

Így teljes az élet. Nincs eltitkolható, nincs olyan, ami meg ne jelenne bennünk, ha az eredetileg ott volt a bölcsőnkben. Így lehet egy embernek két neve. De a költőnek, az írónak, a szabad szellemiség közvetítőjének csak egy neve van. Kinga.

 

Mit tesz a költő? Mint költő? Meghallgatja mások verseit.  Csodálja a verseket. Felolvas verseket. Olykor, ha van miről, ír. Ha jön a vad folyó, amit mi, külső szemlélők ihletnek nevezünk, az a költőnek csak áramlat, és kezéből vers, írás, mese, közvetítés folyik ki. Egyszerű, ugye?

 

Így a verseknek, Kosh Kinga verseinek, az összesnek, a megírottaknak és a jövőben írandóknak mindösszesen csak egy igazi, legbelsőbb üzenete van: amit csodálatos nyelvünk kérdőszói is magukban hordoznak. Kicsoda? Micsoda? A csoda.

 

Hidd, hogy benned van minden szépség, jóság, amit magad körül szeretnél. Érdemes kibányászni, megismerni, megvalósítani. Hidd, hogy a csoda benned van!

Comments

comments

Leave A Reply (No comments so far)

No comments yet

Szeretnéd mélyebben átérezni, megérteni?

Ha TÖBBRE vágysz, mint amit a blogon mindenki számára olvashatóvá teszek, ha ÉRDEKELNEK a mélyebb írásaim, amiket csak a hírlevélolvasóknak küldök, és ha meg szeretnéd kapni a "Hogyan segíti az életed kiteljesedését az IKERLÁNG SZERELEM, és mi az a 11 hiedelem, ami tönkreteheti az ikerláng élményt" írást... akkor JELENTKEZZ:

NEM küldök spamet, és nem adom ki másnak az e-mailcímedet. Egy a titkokból: a TITOK nem azért titok, mert titkolják, hanem azért, mert akiknek IGAZÁN szól, ők nem akarják megismerni - örülök, hogy te már elindultál a megismerés felé :-)
Follow Me on Pinterest

Adományodat köszönettel fogadom


Hiszek abban, hogy jó emberek a pénzt, mint energiát is áramoltatjuk, hogy én és mások is saját eszközeinkkel és szeretetünkkel is segíthessük, és így a szeretetet is áramoltatjuk! Köszönöm szépen a támogatásodat magam és az általam segítettek nevében!
 

Archívum – havonként, naponként

2018. január
h k s c p s v
« ápr    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

“Szavam meghallják, kik között a béke követe lépdel”

s lelkük lelkeim közé költözik.
A fénnyel. (KoshKinga)"

Ha itt olvasgatva lelked szava felhangosul,
szellemed azt közvetíti feléd, hogy
itt igaz szót hallasz, őszinte, lelkiekben gazdag információkat,
akkor tudd: FELADAT VÁR, ITT AZ IDŐ!

Engedd, hogy szellemed irányítson e feladat felé!